Doar 12 dascăli sălăjeni au contestat nota obţinută la definitivat

 

Mai puţin de jumătate dintre dascălii sălăjeni care nu au reuşit să promoveze examenul de definitivat au contestat nota obţinută la proba scrisă. Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, din cele 31 de cadre didactice care au obţinut sub opt, 12 au depus contestaţii, respectiv patru profesori de limba română, patru învăţători, o educatoare -secţia română, o educatoare- secţia maghiară, un profesor de biologie şi unul de limba franceză. „Cererile pentru reevaluarea lucrărilor au fost deja transmise Centrelor de Evaluare din ţară, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în ziua de 24 iulie”, a completat Marcel Lucaciu.
Niciunul dintre dascălii sălăjeni care s-au înscris la examenul de definitivat din acest an nu au reuşit să obţină nota maximă la proba scrisă. Cele mai mari note au fost 9,85 şi 9,8, obţinute de Ana But, ce a susţinut testarea la psihopedagogie specială, respectiv Lucian Moldovan, la educaţie fizică.
Potrivit primelor rezultate afişate sâmbătă, 19 iulie, la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, 70,47 la sută dintre candidaţii sălăjeni au obţinut note peste 8, promovând astfel examenul, procent ce situează Sălajul pe locul II în Transilvania, după judeţul Cluj, ce are un procent de 72,57 la sută. „Menţionăm că, la nivel naţional, promovabilitatea la Definitivat este de 60, 62 la sută, înainte de contestaţi”, a mai spus reprezentantul ISJ Sălaj.
Candidaţii nemulţumiţi de nota obţinută au putut depune contestaţii atât sâmbătă, până la ora 21, cât şi duminică, 20 iulie, între orele 9-15, la centrul de examen. În anul precedent, înainte de contestaţii, puţin peste 50 la sută din totalul candidaţilor prezenţi au reuşit să promoveze examenul.
Peste 100 de profesori sălăjeni au susţinut examenul de definitivare în învăţământ, care s-a desfăşurat luni, 14 iulie, la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, începând cu ora 10. Deşi, iniţial, s-au înscris 123 de candidaţi, trei dintre aceştia nu s-au mai prezentat la concurs, iar 15 au părăsit sala de examen după o oră de la distribuirea subiectelor. Potrivit regulamentului, candidaţii care nu doresc să li se evalueze lucrarea depun o declaraţie, înainte de ieşirea din sala de examen.
Definitivarea poate fi obţinută la una dintre specializările înscrise pe diploma pe care candidatul le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic le poate preda, conform centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nota minimă de promovare a examenului fiind 8.

Leave a Comment